Werken als monteur watermeter? Deze ervaringsdeskundige vertelt je waarom! 

Het vervangen van watermeters, misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt wanneer je overweegt om in de techniek te gaan werken. Toch is juist deze tak een supergoede springplank binnen de sector. In deze case spreken we met ervaringsdeskundige Laurens Mortko, ooit zelf begonnen als monteur watermeter en toen opgeklommen binnen de branche.  

Laurens Mortko is al heel wat jaren werkzaam binnen de watermeter-branche. Hij heeft zelf ook watermeters vervangen, is daarna teamleider geweest en werkt nu in de rol van projectleider bij de BAM. Ook aanwezig in de video-call is Remco Coehoorn, teamleider en werkcoach bij Talent4Service. Remco omschrijft zichzelf als een echte people person. Met aandacht voor de zij-instromers zorgt hij ervoor dat de samenwerking met de BAM soepel verloopt.  

Even wat achtergrondinformatie over de samenwerking 

Sinds mei 2022 werkt het bouwconcern samen met Talent4Service om watermeterprojecten in te regelen. Laurens vertelt dat hij ons al langer kende en gecharmeerd is van de missie en visie van Talent4Service. Remco vult aan dat er met de BAM al langere tijd wordt samengewerkt op het gebied van telecom en slimme meters.  

Een meeloopdag in het veld  

Als je overweegt te werken als monteur watermeter bij Talent4Service, dan word je goed voorbereid op het werk. Hoe ziet een werkdag eruit, wat ga je precies doen en wat zijn de loopbaanperspectieven? Bij het nemen van zo’n beslissing ga je natuurlijk niet over één nacht ijs, vertelt Remco. “We laten je altijd een dag meelopen met één van onze monteurs. Op die dag wordt er niks van de monteur in spe verwacht. Het is echt de bedoeling dat je kijkt of de baan iets voor jou is.”  

Laurens legt uit dat van tevoren wel wordt bekeken wat jouw technische basis skills zijn. “Je hoeft absoluut geen volleerd loodgieter te zijn, en een achtergrond in een heel andere sector is ook geen probleem. Maar je moet wel zelfstandig kunnen werken en overweg kunnen met bepaald gereedschap.”  

Is er een match? Dan leer je tijdens de proefweek alle kneepjes van het vak onder begeleiding van een van je collega monteur watermeters. Na die week krijg je een buddy aangewezen en kan je op elk moment bellen als je bezig bent met een watermeterverwisseling.  

Soft skills zijn ook belangrijk als monteur watermeter   

Als monteur watermeter kom je de hele dag door bij klanten over de vloer. Dit vraagt om diverse sociale skills. “Daarom vinden wij het ook belangrijk dat een persoon empathisch ingesteld is en cognitieve vaardigheden heeft. Je moet wel aanvoelen hoe de klant de deur opendoet, heeft de persoon haast? Of snapt de persoon niet goed wat je komt doen? Daar moet je wel op kunnen inspelen,” vertelt Laurens.  

Zo ziet een werkdag eruit 

Iedere monteur heeft beschikking over een eigen auto met daarin de benodigde spullen en vanaf je thuisadres rijd je iedere ochtend naar je eerste bestemming. Je werkt zelfstandig, maar maakt wel onderdeel uit van een team dat op dat moment in dezelfde regio aanwezig is.  

Laurens: “Je hebt een tablet mee met een app waarop je de planning van die dag kunt inzien. Om 8:00 ben je bij het eerste adres. Het kan zijn dat de mensen op dat moment nog net niet klaar waren om je te ontvangen, daar kan je dan flexibel mee omgaan door eerst naar het volgende adres te gaan om vervolgens een halfuurtje later terug te komen. Je moet wel rekening houden met de tijdsloten natuurlijk.”  

Watermetermonteur Georg vertelt over de doorstroommogelijkheden binnen Talent4Service  

Georg – woonachtig in Zwolle – is op dit moment één jaar in dienst bij Talent4Service. Hij begon bij ons met het ophangen van rookmelders, maar kon al snel doorstromen naar het vak watermetermonteur. “Voordat ik ging werken bij Talent4Service, had ik een WW-uitkering en een zware tijd achter de rug. Maar het tij begon te keren toen Talent4Service opbelde en mij een baan aanbood. Door mijn achtergrond als brandwacht leek een functie binnen het rookmelderteam een goede match!”  

De nieuwe functie als monteur watermeter bevalt Georg goed. “Ik heb superaardige collega’s en een fijne teamleider. Het leukste aan mijn werk? Dat vind ik wel het klantcontact. Maar ook de sfeer binnen Talent4Service vind ik prettig. Je wordt goed ontvangen en geholpen op meerdere fronten. Het is een vriendelijk bedrijf, ze zijn begripvol en staan altijd voor je klaar.” 

Wat maakt het werk als monteur watermeter zo leuk? 

Als we aan Laurens vragen wat het werk nou zo tof maakt, vertelt hij het volgende: “Wat ik zelf heb ervaren en wat ik eigenlijk altijd terug hoor is: de vrijheid van het werk, je rijdt lekker zelf rond en er is niemand die je op je vingers kijkt. Je komt overal en maakt soms de gekste dingen mee. Ik kan er boeken vol over schrijven. Geen dag is hetzelfde, laten we maar zeggen!”  

Een toffe instapfunctie in de techniek mét loopbaanperspectieven 

Heb je twee rechterhanden en wil je graag in de techniek werken? Dan is een startersfunctie als watermetermonteur echt aan te raden. “Meestal werken watermetermonteurs ongeveer twee jaar totdat ze iets anders willen gaan doen. Het mooie is: die (opleidings)mogelijkheden zijn er ook. Je kan doorstromen naar storingsmonteur of zelfs leidinggevende. Maar je kan ook slimme meters gaan aansluiten bijvoorbeeld. En denk ook aan loodgieterswerk. Je netwerk wordt heel breed, dus openingen genoeg!” 

Aandacht voor teambuilding en ontwikkeling  

Goed om te weten, een team van watermeter monteurs heeft echt een mentaliteit van work hard, play hard. Dus ben je met z’n allen een halfuur eerder klaar? Dan kun je aan de borrel! De BAM organiseert ook iedere maand een toolbox. Dit kan allerlei onderwerpen omvatten, maar wat maandelijks terugkomt is bijvoorbeeld veiligheid en praktische techniek.  

Daarnaast hebben we geregeld een uitje of etentje en er wordt regelmatig spontaan samen geluncht (op kosten van de BAM),” aldus Laurens. Remco vult aan: “En via Talent4Service wordt jouw persoonlijke groei ook nauwlettend in de gaten gehouden. Loop je – ook in privéomstandigheden – ergens tegenaan? Je kan altijd aan de bel trekken en wij helpen met het vinden van een passende oplossing.” 

Word je wel enthousiast van de verhalen van Laurens en Remco? Neem dan eens contact met ons op. Ook fijn: je hoeft alleen je naam, mailadres en telefoonnummer in te vullen en dan spreken we jou binnenkort!  

Deel dit artikel:

LinkedIn
Facebook

Personeelstekort in de techniek oplossen?

Whitepaper personeelstekort