‘’Tienduizenden extra mensen nodig in de energietechniek maar aantal studenten daalt”. This is the moment!

‘’Tienduizenden extra mensen nodig in de energietechniek maar aantal studenten daalt”. This is the moment!

Met deze kop werd op 27 februari op NOS Nieuws het onderzoek gepresenteerd dat in opdracht van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is uitgevoerd.

Maar dit is toch bekend zou je denken? We zien al jaren dat er een tekort is aan technisch personeel, terwijl er steeds meer vakmensen nodig zijn voor de uitvoering van de energietransitie.

Realiseert u zich dat;

  • Als alle auto’s elektrisch moeten rijden, er 1,7 miljoen laadpalen moeten worden geplaatst?
  • In 2032 alle kantoor gebouwen beter geïsoleerd moeten zijn en minimaal energielabel C moeten hebben?
  • In 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd moeten zijn?
  • Er 6500 windmolens gebouwd moeten worden?

Om dit allemaal te kunnen realiseren zijn er de komende jaren tienduizenden mensen éxtra nodig met een technische beroepsopleiding. Maar zoals het er nu voorstaat gaat het aantal mensen met de juiste opleiding alleen maar dalen. Dit komt enerzijds door vergrijzing; een groot deel van de monteurs gaat met pensioen en stroomt hierdoor uit. Anderzijds daalt het aantal studenten op het MBO. Hierdoor zit de technische branche, en daarmee indirect de hele energietransitie, in een behoorlijke spagaat.

Hoe gaan we dit werk uitvoeren? Juist ja; zij-instromers!

Techniek Nederland pleit voor een deltaplan en heeft een tienpuntenplan opgesteld. Dit plan richt zich met name op het opleiden, begeleiden en financieren van zij-instromers in de techniek.

Ook is de Rijksoverheid gestart met Leven Lang Leren waarmee volwassenen worden gestimuleerd om te blijven leren en ontwikkelen.

Urgentie en geld zijn blijkbaar voldoende aanwezig. Maar hoe pak je dat dan aan met zij-instromers want dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Blijft u zoeken naar iets wat er niet is, of gaat u nu investeren?

Om het tekort van goed opgeleide vakmensen in de technische sector op te vangen zijn er vier zaken volgens ons van groot belang:

  1. De sector moet attractiever gemaakt worden zodat meer MBO-studenten kiezen voor een technische opleiding.
  2. Door het creëren van meer instroomfuncties kunnen aspirant-technici laagdrempelig instromen.
  3. Ervaren technici moeten ruimte krijgen om door te groeien, zodat er ruimte ontstaat voor instroomfuncties.
  4. Bewust ruimte geven aan ervaren technici om coaching vaardigheden op te doen zodat deze  vaardigheden kunnen worden ingezet voor de begeleiding van zij-instromers.

Het creëren van instroomfuncties is belangrijk om starters in de techniek de gelegenheid te geven om  gedegen, stap-voor-stap en op een veilige manier aan hun nieuwe carrière te werken. En wie kunnen dat beter doen dan de oudere technici/vakmensen met vak ervaring? Wacht hier niet te lang mee want die gaan straks met pensioen!

Het werken met zij-instromers betekent een aanpassing in het denken. Zowel de vereiste werkervaring áls de minimaal MBO 3 diplomering moeten overboord. Het potentieel talent van zij-instromer is nu leidend.

Dit vraagt een andere aanpak van kijken naar talent. De kern is houding & gedrag, motivatie om te leren, motivatie om te werken en het lerende vermogen van de persoon.

Ook is het van essentieel belang dat de zij-instromer vakinhoudelijk goed wordt begeleid, dat er vertrouwen is vanuit de organisatie en dat er tijd wordt gegeven om het vak te kunnen leren.

“This is the moment” was een grote hit uit de musical Jekyll & Hyde en later gecoverd door vele andere artiesten zoals Rene Froger.

Laten we dit moment dan ook nu pakken om te starten met het opleiden en begeleiden van zij-instromers tot toekomstige top monteurs!

Deel dit artikel:

LinkedIn
Facebook

Personeelstekort in de techniek oplossen?

Whitepaper personeelstekort