Personeelstekort? Soms is de invulling van een technische vacature niet eens nodig!

Er staat een recordaantal van meer dan 400.000 vacatures open, zo blijkt uit cijfers van Randstad Groep Nederland. Maar is jouw organisatie op zoek naar medewerkers die redelijk eenvoudig, routinematig, technisch werk kunnen verrichten? Dan is een invulling van zo’n vacature misschien niet eens nodig...

Je merkt het misschien ook bij de invulling van vacatures: in dezelfde vijver blijven vissen lost jouw personeelstekort niet op. Wij denken dat kansen buiten de gebaande paden liggen en zetten in op de potentie van zij-instromers. Maar voordat wij jou hier meer over vertellen willen we je een paar prikkelende vragen voorleggen. 

#1 Laat ik nog een lampje indraaien door vakvolwassen monteurs? 

Maak eens een analyse van de huidige werkzaamheden van al jouw werknemers. Welke werkzaamheden doen monteurs die eigenlijk niet passen bij hun kwalificaties en hoe zou je dat anders kunnen inrichten?  

Vakbekwame monteurs zouden uitsluitend moeten worden ingezet om complexe zaken op te pakken. Misschien kom je erachter dat jouw vakvolwassen monteurs nog regelmatig lampjes indraaien of rookmelders ophangen. Zonde van hun kostbare tijd en veel werkplezier halen ze waarschijnlijk ook niet uit dit soort werkzaamheden.  

#2 Hoeveel omzet laat ik liggen vanwege capaciteitsgebrek? 

Uit de TechBarometer van technisch opleider ROVC blijkt dat 75% van de werkgevers de afgelopen vijf jaar met veel moeite aan voldoende personeel kon komen. Ruim 30% van de openstaande vacatures werd zelfs pas na een half jaar ingevuld; bij 11% van de vacatures duurde dit meer dan een jaar. Dan volgt de vraag: hoeveel werk heb je hierdoor niet kunnen verrichten? 

#3 Waarom zou ik routinematig werk niet uitbesteden? 

Veel gehoorde tegenargumenten om werk uit te besteden zijn:  

  • “Ik ben bang om klantcontact te verliezen.”  
  • “Houd ik wel grip op de zaak als ik werk uitbesteed?”  
  • “Hoe weet ik zeker dat andere werknemers net zo klantvriendelijk zijn?”  

Maar wanneer je nauwkeurig naar je proces kijkt, dan zie je al snel dat sommige – veelal terugkerende werkzaamheden – waarschijnlijk veel handiger en beter kunnen worden ingericht. En als je deze werkzaamheden dan uitbesteedt bij mensen die eigenlijk niets anders doen, dan weet je haast zeker dat het goed en efficiënt wordt gedaan.  

Raak je al wat meer geïnspireerd om anders tegen de problematiek van de invulling van een vacature te kijken? Wij hielpen Feenstra met het grootschalig plaatsen van rookmelders. Alle ins en outs over deze samenwerking lees je hier

Een oplossing voor de invulling van routinematig, technisch werk 

We benoemden het net al kort: wij geloven in de potentie van zij-instromers. Hoe dat zit? Zij-instromers nemen deel in ons wervings-, opleidings- en begeleidingsprogramma. Zo leren ze de beginselen van de techniek en zijn ze in een mum van tijd geschikt om licht technisch werk op te pakken.

Met hun inzet kunnen jouw vakbekwame monteurs werk doen op hun eigen niveau en ben je wél in staat om het werk aan te nemen dat je anders aan je voorbij moest laten gaan.  

Lijkt een oplossing als deze jou interessant? Neem dan gerust contact met ons op! In de tussentijd verwijzen we je ook graag naar onze whitepaper voor verdiepingsmateriaal over het grote personeelstekort in de techniek en onze visie daarop.   

Deel dit artikel:

LinkedIn
Facebook

Personeelstekort in de techniek oplossen?

Whitepaper personeelstekort