Uit cijfers van Ecroys – een van de oudste economische onderzoeks- en adviesbureaus in Europa – blijkt dat voor de algehele energietransitie de komende jaren tussen de 23.000 en 28.000 nieuwe werknemers nodig zijn. En volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft de installatiesector de komende jaren alleen al 20.000 extra mensen nodig. Dit getal kan oplopen tot maar liefst 40.000 vacatures.
Te weinig personeel in de techniek: de cijfers liegen niet
We gaan nog even door met de cijfers, uit de TechBarometer van technisch opleider ROVC blijkt namelijk dat 75% van de werkgevers de afgelopen vijf jaar met veel moeite aan voldoende personeel kon komen. De cijfers uit dit onderzoek laten zien dat ruim 30% van de openstaande vacatures pas na een half jaar werd ingevuld, bij 11% van de vacatures duurde dit zelfs meer dan een jaar. Daarnaast zit een grote groep technici tegen de pensioenleeftijd aan, die zullen binnenkort uitstromen…
Blijf niet in dezelfde vijver vissen
Het tekort aan personeel in de techniek blijft stijgen, wat nu? Eén ding is zeker, in dezelfde vijver blijven vissen lost het tekort in ieder geval niet op. Kansen liggen vooral buiten de gebaande paden! Welke paden dit zijn? Wij hebben de volgende 4 tips samengesteld.
Tip 1 – Bied toekomstperspectief
De jonge generatie heeft veel ambitie. Werkgevers boksen tegen elkaar op met het aanbieden van steeds hogere salarissen. Maar waar werknemers ook naar op zoek zijn? Dat is uitdaging en ontwikkelingsperspectief. Laat zien welke ontwikkelmogelijkheden er zijn binnen jouw bedrijf.
Tip 2 – Wijzig je selectiecriteria
In een ideale wereld neem je personeel aan met precies de juiste kennis en ervaring voor de desbetreffende positie. Omdenken is in deze tijd het toverwoord. Neem monteurs aan met de juiste soft skills en met aansprekende talenten. Wees flexibel en geef werknemers de mogelijkheid om zichzelf te bewijzen.
Tip 3 – Bied leerwerktrajecten aan
Bied BBL-opleidingen (Beroeps Begeleidende Leerweg) aan, op deze manier heb je op korte termijn extra capaciteit en creëer je expertise voor de toekomst. De subsidieregeling Praktijkleren stimuleert werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Zo stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks 205 miljoen euro beschikbaar.
Tip 4 – Geef zij-instromers een kans
Het aantal gekwalificeerde technici neemt sterk af, terwijl de vraag groeit… Er zijn ook mensen die niet opgeleid zijn voor de juiste functie maar wel interesse hebben in het vakgebied en dit graag willen leren! Door deze mensen om te (laten) scholen zal je meer gemotiveerde werknemers aantrekken die met veel passie werken. Want: idealiter wil je moeilijk technisch werk laten uitvoeren door een senior monteur en eenvoudig technisch werk door een junior monteur.
Of door een zij-instromer! De zij-instromer doet zo ervaring op (naast een opleiding) en kan zich verder ontwikkelen tot een vakvolwassen monteur. Je creëert hierdoor een continue instroom van capaciteit. Hoe dat eruit kan zien in de praktijk? Lees het verhaal van Susanne Fuhrnmann eens. Zij heeft zich laten omscholen tot gas-, warmte- en watermonteur!
Heb je behoefte aan meer verdiepingsmateriaal over dit onderwerp? En kamp je met de vraag hoe je jouw werknemers op lange termijn behoudt? Lees dan onze nieuwe whitepaper “Het oplopende personeelstekort binnen de techniek… Vormen zij-instromers een deel van de oplossing?”.